Her er seks anbefalinger, der dækker nogle af de bedste kokkekniv i verden idag – hver er produceret af forskellige verdensklasse producenter. Denne korte liste er ikke kun designet til at fremhæve kvalitets køkkenknive, men for at give dig en fornemmelse af, hvad der er derude (og der er meget) Og hjælpe dig med at finde netop den kniv, der passer til dig.
Fremstilling af kvalitets køkkenknive, især hundreder ad gangen, er ingen enkel opgave. Det kræver stål af høj kvalitet, dygtige håndværkere, strenge kvalitetskontrolsystemer og ideelt set dine egne varmebehandlings faciliteter (et meget dyrt forslag). Ikke alle kniv producenter er klar til opgaven, især mange nybegynder firmaer, der springer op som vilde blomster. Køkkenkniv mærkerne på listen ovenfor – Henckels, Wusthof, Messermeister, Global, MAC og Shun – har alle dokumenterede arbejdes processer og livstidsgarantier. Nogle har lavet knive i hundreder af år.
De første tre mærker er centreret i Tyskland, de sidste tre i Japan. Jeg har med vilje kontrasteret tyske kokke knive til japansk for at udsætte dig for de to store tilgange til køkkenkniv fremstilling i verden i dag. De fleste koksknive, du støder på i dag, er enten fra den ene tradition eller den anden eller er en blanding. Hvis du er nysgerrig og vil have mere om dette, skal du klikke på ned på siden.
Er du på jagt efter en virkelig god kokkekniv/køkkenkniv, så er du landet det rigtige sted. Her på siden har vi nemlig samlet fem af de allerbedste køkkenknive på markedet, som man uden tvivl kan blive glad for, også som amatørkok.
En god køkkenkniv er et must i ethvert køkken, og er du madentusiast eller amatørkok, så vil du sikkert gerne have en kniv på niveau med en ægte kokkekniv. Kokkeknive er i regel skarpere end en almindelig køkkenkniv, og derfor er det nok en ægte kokkekniv, du er på jagt efter. Der er forskellige ting, du bør overveje før du bruger mange penge på en lækker og god kokkekniv.
Hvad er prisen på kniven?
Først om fremmest skal du overveje hvor mange penge du har til at købe en kokkekniv. En kokkekniv er ofte dyrere end en helt almindelig køkkenkniv, da den er lavet af et bedre materiale, som giver den de gode egenskaber. Pris og kvalitet hænger oftest sammen, og derfor må du også forvente at skulle betale mere for en kniv i høj kvalitet, end for en kniv i mindre god kvalitet. En højere pris er oftest en indikation på, at kokkekniven er lavet af gode og slidstærke materialer, så den kan fungere godt i mange år.
Hvilket materiale er kokkekniven lavet af?
En anden ting, man bør overveje er, hvilket materiale kniven er lavet af. Valg af materiale hænger som nævnt sammen med kokkeknivens pris, men det har også betydning for funktionen. Eksempelvis er japansk stål blandt det mest populære, når man skal finde en særdeles god kokkekniv. Det er det fordi det sikrer at kniven kan blive rigtig skarp, og dermed er det lettere at filetere fisk eller skære kødet godt ud. Det er ikke kun selve kniven du skal tænke over, for skaftet skal ligeledes være lavet af et godt materiale. Det er en god idé at vælge en kokkekniv, som har en slidstærkt, vandafvisende og skridsikkert håndtag, da det medvirker til en bedre brugsoplevelse.
Hvilken størrelse skal kniven have?
En ting du også skal overveje, hvis du er på jagt efter en enkelt kokkekniv, er størrelsen. Det er ikke nødvendigvis den største kniv der er den bedste. Du skal tænke over, hvad du skal bruge kniven til. En lille grøntsags-kniv er fiks og let af bruge, mens en stor kokkekniv er bedre til at skære store stege og lignende ud. Hvilken størrelse man foretrækker, kan også være meget individuelt. Hvis du ikke ved, om du bedst kan lide en stor eller en mindre kniv, så kan det være en god idé at afprøve begge dele, inden du bruger rigtig mange penge på en dyr og fin kokkekniv.
Fem gode bud på kokkeknive, som er blandt de bedste på markedet
1. Oknives Original series – Japansk kokkekniv – den bedste japanske kokkekniv
Den originale knivserie fra Original Series byder på syv forskellige kokkeknive, som hver især har sine fordele og er god at bruge til forskellige ting. Disse knive er alle højkvalitetsknive i japansk stål, med skæfter i vandafvisende pakkatræ, som bidrager til et flot design.
• Vandafvisende skaft
• Særdeles slidstærk
• Lavet i japansk stål
• En solid kniv til en skarp pris
• Skaft i det populære pakkatræ
Smedet efter Damaskus-metoden
Knivene fra Qknives Original Series er smedet efter Damaskus-metoden, og kokkekniven er en kniv med 67 lag carbonstål. En kniv der er smedet med mange lag, får en højere HRC, som er en betegnelse, der indikerer styrken, hårdheden og holdbarheden i en kniv. Ifølge rockwell-skalaen har kokkekniven fra Qknives Original Series en HRC på 62, som gør, at den er væsentlig stærkere end en normal køkkenkniv, som normalvis har omkring 55 HRC.
Tidsløst og elegant design
Hele knivserien Original Series fra Qknives er lavet i et flot og stilrent design. Det er et tidsløst design, som uden tvivl vil pynte og bringe glæde i dit køkken. Kokkeknivens skaft er lavet i pakkatræ, som giver det sidste finish, samtidig med, at det er superfunktionelt. Pakkatræ er træpulver, der er presset sammen så det bliver meget hårdt og slidstærkt. Netop pakkatræet er anvendt til de bedste køkkenknive og kokkeknive i verden, og især de asiatiske lande, herunder Japan, ynder at bruge dette materiale. Det er en af de bedste materialer, når det kommer til køkkenknive, da det gør, at skaftet bliver utroligt slidstærkt og robust, samtidig med at det er vandafvisende.
En kokkekniv fra Qknives Original Series er mere end bare en kniv. For en kok eller en seriøs amatør er kniven en forlængelse af armen, som gør, at man kan håndtere forskellige råvarer i køkkenet til perfektion. Foruden kokkekniven i denne serie, finder man en nakiri kniv, en filetkniv/udbener kniv, en santoku kniv, en utility kniv, en urtekniv og en brødkniv, som alle er lavet i samme høje kvalitet. Hvis du vælger at købe hele serien, er du godt udrustet i dit køkken, og du vil have en kvalitetskniv til ethvert formål.
2. MAC BK-80 – en ægte kokkekniv
Vil du gerne have en ægte og solid kokkekniv til en skarp pris, så kan kokkekniven har MAC være et rigtig godt bud. Her får du nemlig en kokkekniv i ægte japansk stål, med et flot design og en god holdbarhed.
MAC BK-80 kokkekniven er:
• Bedst i test hos Forbrugerrådet Tænk
• Superskarp og slidstærk
• En alsidig kniv, som kan bruges til mange formål
• Flot og stilren at have i køkkenet
Solid og funktionel kokkekniv i japansk stål
Kokkekniven var MAC fra deres prisvenlige Chef-produktserie er et rigtig godt bud på en god kokkekniv til en overkommelig pris. Den har en bladlænge på 21 cm og et behageligt skaft, som er lavet i lamineret birk, der giver et flot design. Kniven er lavet således, at den holder sin skarphed godt også selvom den bliver brugt hver dag.
Alle MAC-kniv bliver smedet i Japan, nærmere bestemt i byen Sakai. MAC og byen Sakai har en stolt tradition for håndværk, og smedestilen stammer tilbage fra den gamle japanske tid med samuraisvær i japansk stål. Alle knive fra MAC bliver håndslebet og kvalitetskontrolleret inden de bliver sendt ud på markedet, og derfor er man sikker på, at man får en særdeles god kniv, når man vælger kokkekniven fra MAC Chef-serien.
Forbliver skarp længe
Et stort problem med en del kokkeknive er, at de let bliver uskarpe og derfor ofte skal slibes. Det slider på kniven og nedsætter holdbarheden. Det problem skal man dog ikke i lige så høj grad bekymre sig om, hvis man køber kokkekniven fra MAC Chef-serien. Den er nemlig lavet med et højt kulindhold, som gør, at den holder sin skarphed. Samtidig er alle knivene fra MAC rustfrie, hvilket også bidrager til en mere stabil skarphed.
Flere muligheder fra MAC
Selvom vi har udvalgt netop denne kniv fra MAC Chef-serie, da den er særdeles god og samtidig ret billig, så vil vi også gerne anbefale de andre knive fra det japanske mærke MAC. Alle deres knive er nemlig i høj kvalitet, og man kan finde knive indenfor forskellige serier. Den mest kostbare serie er honyaki-knivene, mens chef-serien er den billigste. MAC formår derfor at favne bredt, hvad enten det er en professionel kok, en madentusiast eller en helt almindelig person, der ønsker en god kniv.
3. ONYC kokkekniv
ONYX er kendt for deres høje kvalitet indenfor køkkenudstyr, og deres kokkekniv er ingen undtagelse. Ligesom mange af deres andre produkter er denne kokkekniv lavet med en hybridteknolig, der gør, at man får en virkelig god og stærk kniv.
• Kniven er lavet i patenteret keramisk stål
• Kniven har en ultimativ skarphed og lang holdbarhed på knivsæggen
• Kniven har en højkvalitets stålkerne med unik titaniums-belægning
• Kniven er let og har et ergonomiske antislip glasfiberhåndtag
• Kniven tåler opvaskemaskine
Holdbarhed udover det sædvanlige
De fleste gode kokkeknive skal man passe særdeles godt på. Det gør man blandt andet ved at vaske op i hånden og tænke over hvordan man bruger kniven. Med en kokkekniv fra ONYX kan man dog tage den lidt mere med ro, da denne kniv f.eks. tåler en tur i opvaskemaskinen.
Knivene fra ONYX er revolutionerende. De er ekstremt skarpe og har samtidig en maksimal holdbarhed, og alle dele af kniven har en lang levetid. Det gælder både knivsæggen, klingen og skaftet. Alle knivene er fremstillet med omtanke og af unikke materialer. De unikke fremstillingsprocesser gør, at knivene fra ONYX er blandt de bedste på markedet.
Skarphed der holder længe
Der er ikke noget værre end en døv kniv. Den kan ikke skære ordentligt og når den skære bliver snittet grimt. Derfor gælder det om at have en skarp og solid kokkekniv ved hånden, og her er ONYX kokkekniv et godt bud. Knivsæggen har den patenterede hybrid teknologi med keramisk stål, som giver dig det bedste fra to verdener. Den ekstreme og langvarige skarphed fra en keramisk kniv kombineret med levetiden og holdbarheden fra en høj kvalitets stålkniv.
Når kokkekniven fra ONYX fremstilles er det via en smedeproces, hvor der tages en 5 mm tyk plads af keramisk stål, som plasma-svejses direkte på stålkernen. Det giver en knivsæg med en hårdhed på hele 65 HRC på rockwell-skalaen, som indikerer hårdheden på kniven. En almindelig billige køkkenkniv har normalt en hårdhed på omkring 55 HRC.
Hver eneste kniv fra ONYX bliver præcisionsslebet og på grund af den patenterede sammensætning af materialer kan ONYX bruge mere aggressive slibemetoder, som gør, at kniven bliver blandt de skarpeste på markedet. Samtidig bliver kniven ikke sløv lige så hurtigt som mange andre, faktisk kan man bruge den i månedsvis uden, at den behøver blive slebet.
Klingen er beskyttet at titanium
Når ONYX fremstiller klingen til deres kokkekniv forstærkes stålet med en titaniumlegering. Titanium forstøves og sættes på klingen et atom ad gangen. Fordi stål og titanium smeltes sammen, er det en legering og ikke blot en belægning, og det får kniven til at blive ekstra stærk og funktionel.
Det er ikke kun funktionalitet, man får ud af denne sammensætning, for kniven fremstår og særdeles professionel og flot. Derfor kan både seriøse kokke og amatører blive glad for kokkekniven fra ONYX.
4. Wüsthof Classic kokkekniv – smuk og holdbar kniv
Vil du gerne have en professionel kniv, så er det en god idé at investere i kokkekniven fra Wüsthof. Denne kokkekniv er stilfuld og er lavet i specialhærdet stål. Stålet sikrer ultimativ skarphed og udholdenhed, og så er kniven meget funktionel at bruge.
• Alsidig kokkekniv
• Ergonomisk design
• Lavet i rustfrit stål
• Passer til mange behov
Behagelig at håndtere
Denne kokkekniv er særdeles behagelig at bruge. Det skyldes i høj grad det ergonomiske design, som gør, at skaftet lægger godt i hånden. Måden hvorpå klingen er monteret på skaftet, gør, at kniven er let at bruge.
Samtidig er Classic-kniven fra Wüsthof meget skarp og holdbar. Det betyder, at du med denne kniv kan have en god kokkekniv i mange år uden at bekymre dig omkring, at den er slidt op. Den klassiske kokkekniv fra Wüsthof har en 20 centimeter klinge, men du kan få knivene fra netop dette brand i mange forskellige længder. Det betyder at, du kan finde en kniv, som passer præcis til dine behov.
Fælles for alle knivene er, at de er i høj kvalitet, og designet med fokus på, at de skal være behagelige at bruge.
God holdbarhed
Som nævnt er knivene fra Wüsthof fremstillet af specialhærdet stål, som er rustfrit. Netop det medvirker til en god holdbarhed. Disse professionelle kokkeknive, som fås i forskellige udgaver, kan passe ind i ethvert køkken. De vil skabe glade i mange år, og du kan bruge netop disse knive til mange forskellige formål.
5. Njord kokkekniv – uovertruffen design i høj kvalitet
Når man ser de smukke knive fra det danske brand Njord bliver man helt paf. Deres design er simpelthen så smukt og eksklusivt at se på. Selvom brandet er dansk, så er stålet japansk, og det sikrer den høje kvalitet i klingen, som man netop kender fra Japan, hvor historien omkring utroligt stærke samuraisvær stadig er meget kendt.
En allround kniv i topkvalitet
Kokkekniven fra Njord er en fremrangende allround kniv, som kan bruges til de fleste opgaver i dit køkken. Den er f.eks. både velegnet til at skære kød og snitte grøntsager. Prisen på denne kniv er højere end på mange andre knive, men prisen er et bevis på den høje kvalitet, som man får, når man vælger en kokkekniv fra Njord.
Her er der ikke gået på kompromis med kvalitet og design. Knivklingen er lavet i Japan, hvor den er smedet efter traditionelle håndværksmetoder. Den er smedet i 33 lag af San Mai-stål, som giver det flotte unikke mønster.
Ergonomisk og flot
Skaftet på knivene fra Njord er utroligt smukt. Det er udformet i enten asketræ, lys eg eller moseeg. Både ask og eg er meget slidstærke træsorter, som på grund af deres hårdhed tåler intensivt slid. Træet bliver smukkere med tiden, og patinerer på en unik måde.
Skaftet er lavet i et ergonomiske design, og hver eneste kniv er unik, da skaftet netop er lavet af naturmaterialer. Alle knive fra Njord er håndlavede. Det er kyndige hænder, som ved hjælp af maskiner til slibning mm., har skabt en uovertruffen og smuk kokkekniv. Alle knive er bearbejdet, finpudset og justeret nænsomt, for at skabe en kniv, som er en fornøjelse at bruge for enhver i et køkken.
Foruden den smukke kokkekniv fra Njord, kan man også finde andre knivtyper fra dette brand. Man kan blandt andet få en universalkniv og en santoku kniv, ligesom man finder lækkert tilbehør til sit knivsæt netop fra dette brand. Husk desuden at slibe knivene fra Njord nænsomt, og det kan være en fordel at bruge den japanske vådslibesten, som man også kan købe fra dette mærke. På den måde sikrer man optimale pasning og pleje af sin kniv, som desuden altid bør vaskes op i hånden, for at minimere slid.
Sådan får du fornøjelse af dine nye køkkenknive i mange år:
1: Rengøring:
Du må aldrig vaske dine køkkenknive i opvaskemaskinen. Selvom det er hurtigt og nemt.
De salte og andre kemiske stoffer, som opvaskemaskinen bruger, gør selve stålet og knivægget sløv.
Hvis du putter dine knive i opvaskemaskinen hele tiden, bliver knivene meget hurtig sløve, og der med skal de også slibes oftere.
Husk derfor altid at vaske dine skarpe køkken knive i hånden med varmt vand. Og gerne lidt opvaskemiddel.
Husk også at tørrer kniven godt af med et viskestykke bagefter. Ellers får du pletter på lingen og selve grebet.
2: Flyverust:
Kønt ser det ikke ud med brune rustpletter på dine hele nye køkkenknive. Og endnu en grund til at vaske knive op i hånden. Da flyverust opstår fra dine andre køkkenredskaber som kan indeholde jern.
Det er kan køkkenredskaber som: æggedeleren eller hvidløgspresseren. Rusten sætter sig alt der er lavet ud af rustfrit stål. Hvis du ikke fjerner flyverusten, kan det udvikle sig til gravrust.
Har du fået flyverust eller gravrust på dine køkkenknive, kan det nemt fjernes med noget stålrens.
3: Skarp knivsæg – Slib jævnligt
For både sikkerheden og maden, er en skarp kniv vigtig. Har du en sløv kniv vil den flosse det du skære i fremfor at skærer et ren lige snit i kødet.
Her kan du enten bruge et strygestål eller en slibesten til den daglige vedligeholdelse af dine køkkenknive. Disse holder æggen skarp da den retter skævheder ud i stålet.
Når du arbejder med et strygestål , skal du huske at vinkel skal være omkring 15 grader.
4: Hvor ofte skal en køkkenkniv slibes ?
Det afhænger af hvad type og kvalitet stål kniven er fremstillet af. Jo dyre kniv, jo hårdere stål, jo mindre skal kniven slibes.
Du skal kun slibe efter behov. Hvis du bruger dine knive meget bør det være en gang om ugen. Ellers er en gang om måneden nok.
Hvis kniven ikke er blevet slibe i mange mdr kan det være nødvendigt at bruge en 3 trins sliber.
Med en 3-trins knivsliber sliber du med 3 forskellige slibehjul som består af keramik, diamant og tungsten. Så en køkkenkniv kan bliver skarp igen, selv efter år uden slibning.
Men ved normal hverdags brug anvender man bare den keramisk slibning.
5. Skift gerne mellem favorit knive
Tit har man en enkel favorit køkkenknive om man bruger til det meste. Dvs. at så slider man meget på den ene kniv. Men hvis du har to eller tre favorit knive, kan du med fordel fordele slitagen på de forskellige knive.
Og du kan ikke slibe så tit.
6. Opbevar med en kniv maget eller knivblok
Smider man bare ens køkkenknive ned i en skuffe så de ligger hulter til bulter, er det også en hurtig vej til sløve knive.
Du kan med fordel holde styr på alle dine køkkenknive med en magnetskinne eller en knivblok.